Как си представяте един инженер? Дайте си една минута и се опитайте да извикате някакъв образ в съзнанието си… Ако сте си представили мъж с работен комбинезон, покрит с машинно масло или асоциален нърд, който живее пред и със компютъра си, определено сте попаднали в капана на клишето и сте пресъздали стереотипа за машинен инженер или ИТ специалист.

Инженерните професии не само са доста разнообразни, а и често общите представи, които имат хората за тях, не отговарят на действителността. Именно с развенчаването на подобни митове за инженерните професии се заеха и лекторите на тазгодишната конференция “Аз, инженерът”. Посланието им – не е лесно да станеш инженер, но си заслужава, защото именно инженерите създават голяма част от нещата, които улесняват живота ни. И при това умеят и да се забавляват.

Мит #1 Това е “мъжка” професия
Факт е, че голяма част от хората, които се занимават с инженерни професии са мъже. Статистиката показва, че само към 41% от жените в държавите от ЕС се насочват към точни науки, математика и информатика и близо 27% избират инженерните науки. Това обаче не означава, че в средите на инженерите няма място за жени. Затова и посланието на лекторите беше – мъжете и жените са различни, но заедно работим по-добре.

“Жените са добри в едно, мъжете в друго и комбинацията между тях е най-добрият вариант», коментира Георги Димитров от SAP Labs България. Това потвърждава и Димитър Костов от софтуерната компания VM Ware: “В смесените екипи резултатите са по-добри, развитието е по-бързо и при това е по-весело.”

Мъжете в залата оцениха високо и женската гледна точка и подход. Жените имат различен поглед на нещата и точно затова присъствието им в екипа е ценно и важно, коментира Любомир Циров от Visteоn.

Георги Димитров разказа, че в SAP Labs България има около 600 души, от които 200 са жени. “Качеството на работата им по никакъв начин не отстъпва от това на мъжете и дори често то е по-добро”, коментира той.

Всъщност в ИТ сектора не само има жени, които са добри професионалисти, но и първият програмист в света е именно от женски пол – Ада Лъвлейс, която създава първата програма, закодирайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули. На нейно име е наречен и един от първите програмни езици – Ada.

Понякога обаче има и обективни причини в някои от инженерните направляния да не се срещат жени, разказа Николай Качамаков от Special Events Group, която предоставя аудио-визуални услуги за събития. Аудио и видео инженерите в техния сектор често наред с останалите неща, които правят, им се налага и да разнасят тежка техника. И ако на някои места може да има улеснения, то в повечето случаи на локациите не може да се използват колички за пренос на апаратурата, обяснява Качамаков. Без да оспорваме способностите и на жените за подобна работа, ще се съгласим, че това не е най-лесната и приятна задача.

Стереотипите към способностите на жените обаче далеч не са преодолени. “Момичета, много ще ви е трудно, понеже още има стереотипи за жените. Затова трябва да сте много напористи. Не робувайте на предразсъдъците и разибивайте стереотипите”, е съветът на Качамаков към женската аудитория.

Мит #2 Всички са асоциални нърдове
Инженерите не са покрити с машинно масло и не са асоциални нърдове. Те умеят да се забавляват и спортуват във фитнеса, в планината, карат ски, скачат с парашут, ходят на партита… При това, ако видите снимка на някой от тях, можете да решите, че е модел – тест, който Димитър Костов от VM Ware напави с аудиторията. Той показа поредица от снимки, включително и на част от екипа на компанията, в която работи. Резултатът – в повечето случаи публиката не можеше да познае дали човекът, който вижда е ИТ или модел. Същото е напълно валидно и за хората, които работят в други инженерни направления.
Накратко – сред ИТ хората, и инженерите може да има асоциални нърдове, но това далеч не е типичният им образ. Дори напротив – с оглед на това, че те са сред специалистите с високи доходи, могат да си позволят да се грижат за себе си и забавленията си много по-качествено от хората с други професии. И го правят.

Мит #3 Образованието в университета е напълно излишно
Много теория, която често е излишна и остаряла техника – там, където я има. Това са основните причини, заради които много от младите хора поставят под съмнение образованието в българските университети. Всъщност критиките им до голяма степен са с основание, но образованието в университета не е излишно, дори напротив, коментираха голяма част от лекторите на “Аз, инженерът”.

“Това, което се учи в университета не е достатъчно, но университетът дава основата, която после се надгражда с практиката”, коментира Атанас Атанасов, управител на компанията за отоплителна и климатична техника Hoval.

Не подценявайте теорията, защото ако учите само с практика, ще станете занаятчии, коментира и Димитър Костов от VM Ware и добавя: “Дайте шанс на университета”. Той обяснява, че университетското образование не може да навакса скоростта, с която се развиват технологиите, затова и неговата задача е да постави основите, да даде базовите знания и начин на мислене. И затова казва: “Вземете основата и мислете. Това е, което трябва да вземете от университета”.

Костов разказа и как навремето самият той, докато е бил във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, е имал усещането, че учат по-скоро излишни и непрактични неща и е бил недоволен, че имат толкова много математика, а не програмиране. Години след като вече работи в ИТ сектора вече си дава сметка и от опит осъзнава, че това всъщност това не е било толкова непотребно, защото дейностите свързани с осигуряване на сигурност в ИТ сектора са свързани с владеене на математика, електрониката е свързана с физиката и т.н. “Хората, които разбират теорията на нещата имат много по-добра кариера”, казва Костов.

И ако теорията не е за подценявате, също толкова важна е и практиката. “Теоретичното учене е важно, но без практика няма знаение”, подчертава Димитър Костов. И при това той призова младежите да не се ограничават само до една държава или континент, а да се опитват да трупат тази практика в много по-глобален мащаб.

И няколко кариерни съвета
Ако искате да се занимавате с инженерни науки и някой ден да добавите едно “инж.” пред името си, все пак помислете дали това е за вас. Първо, за момент не гледайте на професиите като на повече или на по-малко престижни, по-добре или по-зле платени. Изберете професия, която ви харесва и ще се занимавате с нея с удоволствие. Това е една от основните съставки за успешна кариера и щастлив живот.

“Не се хвърляйте в ИТ индустрията, само защото е най-платеният сектор”, казва Николай Качамаков от Special Events Group и добавя: “Ако изборът ви е да сте програмист, но това не е вашето нещо, няма да бъдете щастливи”. Затова и призивът му е: “Намерете това, което ви харесва. Можете да станете всичко”.

Ако се питате дали инженерните професии и конкретно тези в ИТ сектора са за вас, ще ви е от полза да изясните интересите и способностите си. “Ако искате да бъдете инженери, на първо място е важно да имате желание за това”, казва Атанас Атанасов от Hoval. Естествено това означава и да имате интерес и дори страст към техниките и технологиите.

If you can read this… Значи сте минали първият тест дали ставате или не за ИТ инженер. За да се занимавате с тази професия е важно да знаете английски и да имате добро зрение, обяснява Димитър Костов от VM Ware и после добавя с шеговит тон: “Естествено трябва да имате и това, което е зад очите”.

Ако ИТ секторът ви е интересен, защото знаете, че той се развива активно и от 2005 г. досега е отчел ръст от 500%, има над 1.37 млрд. лв. годишен оборот и средната заплата е към 3500 лв. или над четири пъти повече от средната за страната, също няма да сгрешите. В момента в индустрията работят към 17 000 служители, но всяка година нуждата от нови кадри расте, а бройките им се попълват много трудно. Има нужда от програмисти, но това не е единствената опция в този сектор. ИТ професиите са доста разнообразни и можете не само да пишете код, но и да се занимавате с неща като тестване на софтуер, да работите в областта на ИТ сигурността, да се занимавате с описания на технически характеристики и т.н., и т.н., изрежда Димитър Костов. Изберете си направление, но си изберете и подходяща компания, от която да започнете. “Отидете в голяма компания, защото там ще можете да научите много неща”, казва Костов от VM Ware. Друг съвет, който дава той е: “Не се интересувайте на първо място от заплатата и позицията. Ако сте добри, признанието само ще дойде при вас”.

Не забравяйте, че понякога си струва да жертвате кариерни опции за място, на което можете да учите и да се развивате, съветва и Иво Митрошанов от компанията за пренос на данни и гласови услуги Interoute. Другите му кариерни напътствия към младежката аудитория са: Отличете се от тълпата като създавате уникална добавена стойност. Знайте цената си – какво можете и колко струвате. И бъдете фокусирани и целеустремени.

Може и да не е мит, че да станеш инженер е трудно, но не се спирайте пред предизвикателствата, ако това е мечтата ви.

Източник:  Дарина Черкезова | 16 Мар 2015